Holland vinder tredje udgave af Green Cities Europe Award

dec 9, 2022

Efter Beringen i Belgien i 2020 og Nantes i Frankrig i 2021, vinder Alkmaar i Holland 2022 Green Cities Europe Award 2022 med sit inspirerende “Greening & Biodiversity” program. De glade vindere blev præmieret ved ceremoni i Paris.

Alkmaar er en charmerende hollandsk by, berømt for sit ostemarked. Det er også en dynamisk by, som
valgte en lokal, pragmatisk tilgang til at løse de aktuelle miljøudfordringer via mere bynatur.
Med programmet Greening & Biodiversity” skal træer og planter bidrage til at bekæmpe opvarmning i byen,
håndtere massiv regn og modvirke tab af biodiversitet.
Og i løbet af få måneder blev en række forsømte rum forvandlet til lokale grønne oaser. Det skriver Green Cities i en pressemeddelelse.

Alkmaars mål er at skabe 50.000 kvadratmeter grønne områder på syv år. En mulighed, som Stadswerk072, organisationen med ansvar for ledelse og vedligeholdelse af Alkmaar, har grebet med begge hænder.

Første skridt var at identificere og genskabe jordens permeabilitet i en række livløse og ”vandtætte” områder – der kunne drage fordel af en hurtig transformation: små pladser, banker, parkeringspladser og rundkørsler.

Plantevalget fokuserer på biodiversitet, med et stort udvalg af træer, bærbærende buske, vilde blomster, blomstrende løg og stauder.

I projektet fokuseres også på at, lokale beboere inddrages i planlægningen.

På to år er 50 procent af målsætningen allerede nået med flere miniparker, byblomstenge, nyplantede banker og biodiversitetsvenlige rundkørsler.

Disse målrettede og let tilgængelige indgreb har haft en afgørende betydning for byen og dens indbyggere, ikke blot forbedret livskvaliteten og den lokale biodiversitet, men også genoprettet det naturlige vandkredsløb.

Alkmaars “Greening & Biodiversity” projekt begejstrede den europæiske jury, fordi det viser, hvordan plantebaserede løsninger nemt kan afhjælpe lokale miljøudfordringer.

13 EU-lande deltog i den internationale konkurrence – heriblandt Danmark, hvis bidrag Gellerup Ny Naturpark – er et mønstereksempel på, hvordan et smukt koncept for grønnere byer kan få stor effekt ved at være til inspiration for almennyttige områder.

Læs mere om Green Cities Award her.
Se videopræsentation af vinderprojektet her.