De grønne byrum er under voldsomt pres

apr 7, 2020

For nogle uger siden blev Morten Weeke Borup interviewet til Byggeri+arkitektur.
Emnet var en samtale om, hvorvidt de grønne byrum er under pres – og hvordan man kan arbejde med den udfordring.
Siden da, er denne samtale blevet endog meget aktuel. 

Læs interviewet med Morten Weeke Borup her

– I forbindelse med corona-krisen er de grønne arealer i byerne blevet endnu mere pressede. Især i de tæt beboede områder, siger Morten Weeke Borup, formand for Landskabsrådet.
– Vi skal alle – så vidt muligt – holde os hjemme. Men vi har også brug for tiltrængte pauser i det fri for at få lidt luft og motion. Og så er det vi oplever, at det kniber voldsomt med pladsen – især nu, hvor vi samtidig skal holde afstand.

Morten Weeke Borup peger på, at den store tilflytning til byerne gennem årene har skabt bygningsmæssig trængsel.
– Det har blandt andet haft den konsekvens, at de gode og vigtige udearealer er blevet nedprioriteret, hvilket er en udfordring, vi i mange år har arbejdet på at få ændret. Men det har været svært at få politikerne til reelt at lytte og agere herpå.

– Den situation vi står i nu – hvor vi i coronakrisen oplever, at vi har for få åbne og grønne arealer, vil formentlig skabe politisk fokus på behovet for flere grønne udearealer fremover.
– Og ikke kun flere, men også bedre, hvor krav til kvalitet er endnu vigtigere. Derfor bør de grønne uderum prioriteres højere og tilføres tilstrækkeligt med midler, så et højere ambitionsniveau, som vi i den grønne branche altid har haft, kan opfyldes. Og så skal den efterfølgende drift også prioriteres, da gode grønne rum har brug for tid, pointerer Morten Weeke Borup

Grønne uderum bør prioriteres højere, mener mener Morten Weeke Borup